En blockkedja är en decentraliserad digital huvudboksteknik som används för att lagra data på ett säkert och transparent sätt. Den består av en kedja av block, där varje block innehåller en lista över transaktioner. Varje block är länkat till föregående block genom en kryptografisk hash, vilket gör det extremt svårt att manipulera data utan att påverka hela kedjan. Blockkedjan är decentraliserad, vilket innebär att ingen enskild enhet har kontroll över hela nätverket. I stället underhålls och verifieras data av ett nätverk av datorer, kallade noder, som arbetar tillsammans för att säkerställa kedjans integritet. För att lägga till ett nytt block i kedjan måste en transaktion verifieras av nätverket. Detta sker genom en process som kallas konsensus, där majoriteten av noderna måste komma överens om att transaktionen är giltig. När ett block är godkänt och läggs till kedjan, blir informationen permanent och kan inte ändras utan att ändra alla efterföljande block, vilket kräver enorm datorkraft och gör manipulation praktiskt taget omöjlig.
Kryptovalutor
Kryptovalutor är digitala eller virtuella valutor som använder kryptografi för att säkra transaktioner. De fungerar självständigt av centralbanker och traditionella finansiella institutioner, vilket gör dem till en decentraliserad form av valuta. Den mest kända användningen av blockkedjeteknik är inom kryptovalutor, där transaktioner registreras i en offentlig huvudbok för att säkerställa transparens och säkerhet. För att köpa kryptovalutor direkt kan man använda kryptovalutabörser som Binance, Coinbase, och Kraken. Dessa plattformar låter användare skapa ett konto, sätta in pengar via banköverföring eller kreditkort och köpa olika kryptovalutor. Användare kan också lagra sina kryptovalutor i digitala plånböcker för att säkerställa deras säkerhet. För dem som föredrar att investera i kryptovalutor via traditionella finansiella produkter finns det också alternativ som ETF:er (Exchange-Traded Funds) och fonder. Dessa finansiella instrument ger exponering mot kryptovalutor utan att man behöver köpa dem direkt.
- Bitcoin är den första och mest kända kryptovalutan, skapad av en anonym person eller grupp under pseudonymen Satoshi Nakamoto och lanserades 2009. Bitcoin använder blockkedjeteknik för att möjliggöra peer-to-peer-transaktioner utan behov av mellanhänder som banker. Bitcoin-transaktioner verifieras av nätverket genom en process som kallas mining, där datorer löser komplexa matematiska problem för att skapa nya block och säkra nätverket. Bitcoin har blivit populär som en form av digitalt guld, sett som en värdebevarande tillgång snarare än en traditionell valuta.
- Ethereum är en annan välkänd kryptovaluta som introducerades 2015 av Vitalik Buterin. Ethereum skiljer sig från Bitcoin genom att det erbjuder en plattform för att skapa och köra decentraliserade applikationer (dApps) genom smarta kontrakt. Smarta kontrakt är självverkställande kontrakt med villkor som skrivs direkt i koden. Ethereum-nätverket används för att köra dessa applikationer och kontrakt utan risk för bedrägeri eller inblandning från tredje part. Ethereums egen kryptovaluta, Ether (ETH), används som bränsle för att driva transaktioner och applikationer på nätverket.